AKTIVITETER

SAKER ATT GÖRA PÅ ÖLAND!

Borgholms Slott
Slottet byggdes på 1200-talet och förstördes genom en brand 1806, idag ett levande slott med utställningar och guidade visningar.

Sollidens Slott
Ett sommarslott med fantastiska trädgårdar. Privatägt av Sveriges kung och används av kungafamiljen som sommarresidens, men hålls öppet för allmänheten.

Kalmar Slott
På Kalmar Slott hittar du både permanenta utställningar, som berättar om slottets dramatiska historia, och tillfälliga utställningar med olika teman.

VIDA konstgalleri och museum
Ett av Sveriges största glasmuséer med permanent utställning av Ulrika Hydman-Vallien och BertilVallien samt nationella och internationella utställningar inom konst, glas och design.

Kalmar läns museum
På Kalmar läns museum hittar du såväl permanenta utställningar som tillfälliga. Dessutom kan besökarna ta del av föreläsningar och evenemang.

Kalmar konstmuseum
På Kalmar konstmuseum hittar du utställningar av både svenska och internationella konstnärer. Museibyggnaden ligger mitt i Stadsparken och har fått priser för sin fina arkitektur.

Paradisverkstaden
Ett familjeägt företag som designar, tillverkar och säljer keramik i en ateljé på Öland.

Fyren Långe Erik
På Ölands norra udde ligger fyren Långe Erik som stod färdig 1845. Fyren är 32 meter hög och under sommaren går det att gå in i fyren och gå upp till balkongen där man möts av en magnifik utsikt.

Fyren Långe Jan
På Ölands södra udde hittar du Långe Jan, som tändes första gången 1785 och är en av Sveriges äldsta fyrar. Med sina 42 meter är det också Sveriges högsta fyr.

Trollskogen
Längst ut på Ölands nordöstra udde ligger naturreservatet Trollskogen, en gammal barrskog. Där växer knotiga tallar och gamla grova ekar, de äldsta över 900 år.

Världsarvet, södra Ölands odlingslandskap
På Öland har det bedrivits jordbruk i tusentals år. Byarna, den odlade marken och Stora Alvaret bildar tillsammans ett världsarv. Odlingslandskapet finns sedan år 2000 med på Unescos världsarvslista som en av världens mest unika platser.

Mittlandsskogen
Ett av Europas största skogsområden som erbjuder en rad fina vandringsleder och höga naturvärden. Det finns tusentals lämningar från järnåldern och skogen har ett mycket rikt djur- och växtliv med hundratals rödlistade arter.

Eketorpsborg
Eketorpsborg är Sveriges enda fullt undersökta och rekonstruerade fornborg. Borgen är ett intressant resmål med en mängd olika aktiviteter för både unga och gamla.

Ismantorps borg
Ismantorps borg är det bäst bevarade fornborgen på Öland med 95 husgrunder. Vid utgrävningar har få fynd gjorts, vilket tyder på att borgen aldrig varit permanent bebodd.

Gråborg
Gråborg är Ölands största fornborg och även en av Sveriges största anläggningar i sitt slag. Borgen byggdes under järnåldern och användes som försvarsanläggning fram till 1677.

ByrumsRaukar
Ett område som består av ett hundratal raukar (stenformadeerosioner) längs en 600 meter lång strandremsa.

Surfers CenterÖland
Vindsurfing, kitesurfing och SUP på Haga Park.

Strand hotell
Klassiskt hotell i Borgholm med restaurang där du kan njuta av utsikten över Kalmarsund och Borgholms gästhamn.

Hotell Borgholm
Hotell beläget mitt i centrala Borgholm som erbjuder mat i en förstklassig restaurang.

Cykling på Öland
Runt Öland finns fantastiska cykelvägar med leder som passar alla typer av cyklister. Fina skogar för MTB och Ölandsleden som slingrar sig längs hela ön.

ÖlandsCykeluthyrning – cykeluthyrning belägen i Borgholm, Mörbylånga och Kalmar.

Kalmar och Öland till fots
Njut av Kalmar och Öland till fots. Här finns fantastiska vandringsleder med olika längder, underlag och upplevelser.

Glass! Borgholm är känt för sina glassbutiker!

Nisses Fisk
Säkert en av de bästa fisk- och delikatessbutikerna i Sverige.

NorringsCrêperie, Borgholm,
Goda pannkakor med en svensk twist... gott för hela familjen.